Hydrangeaborderkwekerijsterken

Hortensia nieuwsbrief augustus- september 2017

 

Nieuwsbrief augustus -september , 2017

Beste hortensialiefhebbers ,

De herfst zal heel wat vroeger in gang treden dan andere jaren , wellicht omwille van het extreem warme en droge voorjaar en juli . Tal van macrophylla’s staan reeds in volle uitbloei (herfstkleuren), zelfs de paniculata’s zijn vroeger dan normaal gaan verkleuren naar hun typische roze –rozerode tinten. Op meer schaduwrijke plaatsen is het alom groentinten (uitbloei) die momenteel gaan overheersen .

 

Pluimhortensia’s zijn populairder dan ooit .

De Hydrangea paniculata (pluimhortensia) is populairder dan ooit en daar zijn goede redenen voor :

1. De paniculata heeft ,eens aangeslagen, minder water nodig dan andere soorten , dus beter droogteresistent.

2. Hij verdraagt ook zeer goed zon en verkleurt mooi op een zonnige standplaats

3. De pluimhortensia is zeer winterhard ( tot -30∞C en soms meer bij oudere exemplaren)

4. Hij heeft ook weinig of geen last van late lentevorst ( zoals dit jaar ) .

5. Bloeit op het nieuwe hout , dus zijn we altijd verzekerd van bloemen op voorwaarde dat er niet te laat gesnoeid wordt (snoei in maart of april )

6. Er bestaan tientallen variëteiten van klein (70cm ) tot zeer groot ( 2-3m ) en tal van tussenafmetingen schommelend rond 1,5m (na 7 jaar ).

7. En als leuk item wordt hij thans ook op stam aangeboden , een mooi alternatief voor wie zijn stamrozen wenst te vervangen (winterhard, ziekteresistent ) – varieteiten zijn o.a : Limelight , Phantom, Vanille Fraise

 

PANICULATA OP VOORRAAD IN DE KWEKERIJ :

Bij de kleintjes tot 1m – heb je o.a Bobo , Little Lime , Baby Lace en Dart’s Little Dot...

Bij de middenklasse tot 1,5m : Pinky Winky , Diamant Rouge (traaggroeiend) , Diamantino, Wim’s Red , Sundae Fraise ....

Bij de hogere 1,5 tot 2m en meer : Phantom , Silver Dollar , Limelight , Vanille Fraise, Fraise Melba , Polar Bear , Kyushu , Great Star enz....

 

Macrophylla’s in de zon

Ongetwijfeld verkiezen ze allen een plaats in de halfschaduw , met enkele uren ochtend -of avondzon , maar het is geen exacte wetenschap.

Onze ervaring leert dat wel wat macrophylla’s en serrata’s een plaats in de volle middagzon met succes overleven , op voorwaarde dat ze voldoende water krijgen en dat ze slechts een beperkt aantal uren aan deze middagzon bloot staan.

Bij ons in de tuin staat de serrata border in volle zon van 12u tot 16u , maar heeft voordien en nadien geen zon.

Ook in de tuin staat een Lanarth White , Jean Varnier , Beaute Vandomoise, Blaumeise, Anneke in de volle middag zon , een 3 tot 4 uur , maar weerom voordien en nadien geen zon .

Net als bij de mensen zijn er dus ook hortensia’s ( macrophylla en serrata) waarvan de bloemen en bladeren best wat meer zon aankunnen , dus meer dan 3-4uur !

Vb. – Royal Red , Alpengluhen , Xian , Red Beauty , Bodensee, Cote d’Azur , Tevere,

Kardinal, Beni Gaku , Kurenai , Hallasan , Blue Billow , Curtis Legacy , Blue Deckle, Pia, Tovelit , Blauer Zwerg (Lavbla) , Red Baron , Jixi ....

Habitus (groeiwijze ) in de zon is steeds compact, gedrongen , de planten beschermen zich op deze wijze tegen teveel nodeloze verdamping via de bladeren . Dus blijven ook minder hoog en breed dan op een schaduwrijkere plaats , wel zullen ze onder extreem warme en droge omstandigheden iets vroeger uitbloeien en in herfstkleur komen te staan.

Hittegolven met temperaturen boven 30°C kunnen soms schade aan blad en bloem berokkenen, preventief kan je op deze dagen de planten beschermen met parasol of een lichte doek over te leggen tijdens de heetste uren van de dag !

Keuze : nu planten met nog nieuwe frisse bloemen kopen.. of zonder bloemen ?

Laat bloeiende paniculata (pluimhortensia’s) vormen gÈÈn probleem, door hun goede winterhardheid zullen ze de komende winter probleemloos overleven. Anders is het met macrophylla (bol & vlakschermig) en serrata gesteld.

In tal van verkooppunten worden nog steeds duizenden, frisse nu bloeiende hydrangea macrophylla aangeboden die tot begin november er prachtig zullen uitzien .

Deze planten zijn echter niet voorbereid op de winter ,ze hebben tot eind van de lente in een frigo gezeten, ze zijn niet afgehard en zullen een strenge winter meestal niet overleven .

Wie het toch niet kan laten om zo’n plant aan te schaffen doet er best aan deze nu niet in volle grond te planten , maar op een beschutte plaats in pot te overwinteren en pas volgende lente uit te planten . Hou er wel rekening mee dat de kans dat je volgend jaar (veel) bloemen hebt aan deze planten beduidend kleiner is.

Wij kiezen er op de kwekerij voor om u een uitgebreid gamma variëteiten aan te bieden die nu niet of nauwelijks bloeien , maar volgende zomer aan iedere twijg een bloem zullen krijgen . Deze jonge planten in 3 , 4, 5 L pot zijn, diverse malen ingesnoeid om mooi bossig te ogen en bovendien goedkoop in aanschaf.

 

Serrata en macrophylla beschikbaar op de kwekerij niet in bloei staand (of in uitbloei staand) :

Alaska, Alpengluhen, Anneke, Ayesha, Beauté Vendomoise, Blauling, Blue Bird,

Blue Deckle, Cote D’Azur, Curtis Legacy, Dwarf Whit, Etoile Violette, Faustin Travouillon ,

Hallasan, Hobergine, Io original, Jean Varnier, Klaveren, Mariesii Lilacina, Mirai ,

Momoiro yama ajisai ,Nizza, Odoriko Amacha, Ripple, Rotschwanz, Royal Red, Schloss Warkerbarth.

Shiro Fuji, Shiro Gaku, Soeur Therese,Tevere, Tokyo Delight, Warabe enz...

Schimmelziektes

Na de 2 eerder wisselvallige weken met hier en daar fikse regenbuien verhoogt de kans op schimmelziektes gevoelig . Witziekte is in het land , op de kwekerij merken we dat de druk toeneemt , als eerste slaan de onderste bladeren van onze zomereiken wit uit , tijd dus om de meer gevoelige hortensia variÎteiten eens ÈÈnmalig met Eminent of Ortiva te behandelen ( uiteraard zijn er nog tal van andere producten bruikbaar )

Ook roest en Anthracnose zullen nu soms toeslaan , variëteiten die er gevoelig voor zijn zijn o.a de macrophylla’s - ‘Nigra’ , ‘Preziosa’ ,’ Mme G. Bier’, Miss Belgium, ook quercifolia kunnen hier onder lijden, zeker als ze langs boven beregend worden .... , behandeling net als bij witziekte .

Behandeling - wees voorzichtig , spuit steeds na de vlieguren van de bijen , blijf voldoende meter verwijderd van water (vijver, bron, beek) want voor het aquatisch milieu zijn deze producten zeer giftig. Respecteer vooral de aangegeven dosis en toepassingfrekwentie (om resistentie te voorkomen ).

 

Aardappelplaag – aantasting door pseudo schimmel : Phytophthora infestans

Wat velen niet weten is dat bepaalde hortensia-varieteiten gevoelig zijn voor aantasting door deze vernietigende schimmelziekte . Doorheen de jaren is deze ‘schimmel’ veel sterker en resistenter geworden . Hydrangea macrophylla ‘Lanarth White’ is bv. zeer gevoelig en eens aangetast bijna steeds ten dode opgeschreven . Het ziektebeeld ziet er in het beginstadium uit net alsof de plant dorst heeft , zijn bladeren hangen wat af, na een tot 2 weken zie je bruine bladeren en bloemen verschijnen , behandeling dan is te laat (in het eerste stadium kan je nog proberen met Dithane Garden te behandelen )

Voorzorgmaatregelen : loof van tomaten en aardappelen (aldan niet besmet) niet op de compost hoop werpen , stop het in de vuilniszak. Ontsmet je snoeischaar met azijn, daar kunnen de sporen van de schimmel niet tegen . Heeft je zelf of je buurman tomaten of aardappelen staan , behandel je ‘Lanarth White’ dan preventief , ook ‘Jean Varnier’, een sport (spontane mutatie) van Lanarth White kan je dan best preventief behandelen !

Bezoek uit het land van de rijzende zon

Deze week kregen we twee geinteresseerde Japanners op bezoek , waaronder een Japanse hortensiakweker , ze waren bijzonder enthousiast en bleven bijna 2 uur alles grondig bekijken om tot slot enkele planten die ze niet kenden maar hun interessant leken aan te kopen , bij het afscheid kregen we bovendien ook nog lekkere Japanse koekjes cadeau.

Openingsuren - dagen.

U bent opnieuw van harte welkom op de kwekerij op dinsdag , zaterdag en zondag – op donderdag zijn we steeds gesloten. Andere dagen langskomen kan mits voorafgaandelijke afspraak. Onze openingsuren zijn nog steeds van 9u tot 18u.

Planten aan huis leveren zal vanaf nu beperkt worden tot één dag om de veertien dagen, omwille van het vele werk op de kwekerij en de vele uren tijdverlies in de dagelijkse files vooral rond Antwerpen en Brussel. Maar vanaf nu , loont het echt reeds de moeite om ons zelf een bezoekje te brengen , alles staat immers fris en monter in bloei , ook in de volle grond !

HydrangeamacrophyllaNizzaBlauw
HydrangeamacrophyllaKORIAbloemcloseupvn

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

Hydrangea soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea integrifolia

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem)

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata

Hydrangea -index -fotogalerij

HydrangeamacrophyllaXiantweedehelftaugustusvnn
HydrangeamacrophyllaRoyalReddieprodebloemen
HydrangeapaniculataWimsRedredcolour
boerenhortensiavanillaskye

H.paniculata 'Wim's Red'

Hydrangea macrophylla Vanilla Sky'

Hydrangea macrophylla 'Adria' closeupbloemlocHydrangeum
HydrangeaserrataAutumnFireherfstkleurenvn
HydrangeaserrataBenigakuroodkleuringbloemvn
HydrangeamacrophyllaTeverebloeivnn
item9
item13
HydrangeaserrataMiyamaAyeMurasakibloemenjulivnn
Graciosa
HydrangeaserrataBeniTemaribeginjuli
HydrangeamacrophyllaDrapsWonderbloeibeginseptembervn
item12
Hydrangea_ macrophylla_'Beaute_Vendomoise'_large _flower_closeup_vnn
HydrangeamacrophyllaGertrudGlahnlilarozevioletblauwebloembollen
Hydrangea serrata 'Odoriko O Amacha'
macrophylla 'Amethyst' Detail bloem15sept
HydrangeamacrophyllaDartsSongbirdopenenfertielebloemvnnn
HydrangeamacrophyllaKomoChiamaSeruka
HydrangeaserrataYaenoamachabloemencloseupvnntuinvanDirkStaels
Hydrangea_macrophylla_'Cassiopee'_closeup_vnn_tuin_Dirk Staels
HydrangeaserrataKuroHimebloeiwijzevnnn
HydrangeaserrataKiyosumirodeuitbloeivnn2

Hydr. serrata 'Autumn Fire'

Hydr. serrata 'Beni Gaku'

Hydr. serrata 'Graciosa'

Hydr. serrata 'Miyama Yae Murasaki'

Hydr. macr. 'Tevere

Hydr. serrata 'Warabe'

Hydr. serrata 'Kiyosumi sawa'

Hydr. serrata 'Kuro Hime'

Hydr. 'Komo chiama seruka'

Hydr. serrata 'Yae no Amacha'

Hydrangea 'Cassiopee' = 'Tambour Major'

Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn'

Hydrangea serrata 'Odoriko o Amacha' - theehortensia

Hydrangea macrophylla 'Dart's Songbird'

Hydrangea macrophylla 'Draps Wonder'

Hydrangea macrophylla 'Beauté Vendomoise'

Hydrangea macrophylla Nadeshiko Gaku'

Hydrangea macrophylla 'Cote d'Azur'

Dirkinbasis

Hydrangea mac.'Xian'

Hydrangea macrophylla 'Koria'

Hydrangea macrophylla 'Nizza'

HydrangeapaniculataPinkyWinkyrodeherfstkleurenvn

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'

HydrangeapaniculataLittleLimesynJane1

Hydrangea paniculata 'Little Lime' syn. 'Jane'

HydrangeapaniculataBobovn

Hydrangea paniculata 'Bobo' , dwergpluimhortensia

DiamantRougepluimhortensia

Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'

WEB