Hydrangeaborderkwekerijsterken

Hortensia's (Hydrangea) als snijbloem

 

Ook als snijbloem maakt de Hydrangea ( Hortensia ) steeds meer opgang in de bloemsierkunst . Vooral de bolhortensia en de pluimhortensia worden steeds vaker in boeketten toegepast en mits correcte snijwijze en verzorging kunnen ze makkelijk 3 tot 4 weken schitteren.

Snijhortensia’s houden de kleur van het moment dat ze afgesneden worden , ze kleuren niet langer door. Je kan kiezen voor nog jonge, frisse , niet doorgekleurde bloemen of doorgekleurde bloemen die reeds bijna in herfstkleur zijn, hoe verder de Hydrangea doorgekleurd is , hoe langer hij houdbaar blijft.

Welke Hydrangea’s zijn geschikt als snijbloem ?

In de commerciële snijteelt worden van de macrophylla types voornamelijk de bolvormen benut van onderstaande cultivars :

Hydrangea macrophylla ‘Ankong’ , Ayesha, Bela, Blauer Zwerg, Bodensee, Deutschland, Glowing Embers (Alpengluhn) ,Hamburg, Harlekijn, Marie Claire, Masja, Mme E. Mouillère, Magical Coral, Merveille Sanguine, Nymphe, Renate Steiniger, Schneeball, Schöne Bautznerin (Red Baron), Xian…

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Hydrangea paniculata ‘ Kyushu’, ‘Limelight’, ‘Pink Diamond’

Maar uiteraard staat het u vrij om ook met andere bolhortensia’s en pluimhortensia’s te experimenteren, van de eikenbladhortensia zijn vooral de roodgekleurde herfstbladeren zeer attractief in een boekket.

 

Verzorgingstips

Snij de bloem schuin af met een scherp mes en verwijder blad

Je snijdt bij voorkeur de bloemen schuin af onder hoek van 45° met een schoon , scherp mes (geen snoeischaar want dan knijp je de haarvaten dicht en krijgt de bloem last om water op te zuigen), verwijder de bladeren onderaan zodanig dat er geen blad in het water komt te staan , want dit versnelt het rottingsproces ( vuil water) , plaats de bloemen na het afsnijden onmiddelijk in niet te koud , lauw water.

Zorg voor een propere glazen vaas.

Hortensia’s doen het niet goed in een metalen vaas of emmer, vul de vaas 2/3 met zuiver , lauw water en voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe.

Schik de bloemen en plaats de vaas op een geschikte plaats

Net als andere snijbloemen houden hortensiasnijbloemen niet van een standplaats in de volle zon, nabij een verwarmingstoestel of op een tochtrijke plek , want daar gaan ze sneller vocht verdampen dan ze kunnen opnemen en als gevolg slap hangen . Een plaats nabij een kleurige fruitmand kan leuk ogen , maar de ethyleengassen die het fruit afgeeft zorgt voor een te snelle veroudering van de bloemen.

Wat als de bloemen gaan slap hangen ?

Neem ze uit het water en snij ongeveer 5 cm van de stengels schuin af, benevel ze even met de waterspuit en zet ze een aantal uren op een koele plaats tot ze volledig hersteld zijn.

Hydrangea soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea integrifolia

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem)

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata

Hydrangea -index -fotogalerij

engelsevlag
fransevlag
fellekleurensnijhortensia
boeketmetHortensia

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

ONLINE BESTELLEN