Hydrangeaborderkwekerijsterken

Hydrangea heteromalla

 

De Hydrangea heteromalla behoort net als de Hydrangea paniculata en de Hydrangea xanthoneura tot de subgroep Heteromallae. De eerste twee vindt je terug van Nepal tot Noord-Oost China, de paniculata treffen we ook in Japan en Taiwan aan.

Hydrangea heteromalla is een bergbewoner, je treft hem aan op hoogtes van 500m tot 2000m , al zijn ook al exemplaren op grotere hoogte(3000m) aangetroffen. De grote struiken of kleine bomen bereiken in hun regio van oorsprong vaak 6m tot zelfs 10m hoogte, in ons klimaat blijft de hoogte meestal beperkt tot 3-4m .

De bladeren zijn meestal ovaal, tot langwerpig ovaal, vrij dik van textuur, mooi generfd en kunnen zowel behaard als glad zijn.

De bloeiwijze bestaat uit vlakke bloemschermen met fertiele binnenbloemen en steriele rand (lok)bloemen, de meeste soorten bloeien in mei, juni of juli, de bloemen zijn eerst wit en later bij de uitbloei oud rozig gekleurd. Net als bij de macrophylla en serrata soorten draaien de steriele randbloemen zich op het eind van de bloeiperiode om insecten teken te geven dat de bestuiving volbracht is.

Standplaats en verzorging

Door zijn omvang is Hydrangea heteromalla geschikt voor grotere tuinen, hij houdt van een standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw (geen middagzon), in voldoende vochtige grond kan hij ook volle zon aan , zorg er echter voor dat de standplaats in de winter niet té vochtig is, want daar houdt hij niet van. De plant is super winterhard en treffen we in Europa zelfs tot in Finland aan.

Hydrangea heteromalla 'Nepal Beauty' betovert met zijn bladeren, zowel de bladrand als de bladstelen zijn prachtig contrasterend rood gekleurd.

Hydrangea soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea integrifolia

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem)

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata

Hydrangea -index -fotogalerij

engelsevlag
fransevlag
HydrangeaheteromallaNepalBeautyvnn
HydrangeaheteromallaGidieVN
HydrangeaheteromallaSnowcapmei
HydrangeaheteromallaLongWhitecloseup

Hydrangea heteromalla 'Gidie' - H 2-3m , B- 2m, bloeiperiode juni, juli, zoet parfum, mooie uitbloei. meer lezen

Hydrangea heteromalla 'Nepal Beauty' herkomst Nepal, hybride (heteromalla x aspera) H 2-3m , bloei juni- juli, mooi blad. meer lezen

Hydrangea heteromalla 'Long White', herkomst Himalaya, H 4-6m, B-2m, sterk opgaande heester, bloei juni, juli, geen roze uitbloei. meer lezen

Hydrangea heteromalla 'Snow Cap', middelgroot, H 2-3m, B 1,5m, afbladerende stam, rode stengels, bloei mei,juni, roze uitbloei -meer lezen

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

ONLINE BESTELLEN