Hydrangeaborderkwekerijsterken

Hortensia nieuwsbrief september -oktober 2019

 

Nieuwsbrief september , 2019

Beste hortensialiefhebbers ,

De herfst zal heel wat vroeger in gang treden dan andere jaren , wellicht omwille van het extreem warme en droge voorjaar en zomer . Nog enkele dagen droog weer en dan vanaf volgende week , belgisch weer met regelmatig een bui .Tijd om te planten dus, de dagen korten ook snel en de kans op nog extreme temperaturen wordt kleiner.

We hebben weerom een mooi en groot aanbod ter beschikking. Met nieuw o.a Hydrangea macrophylla ‘Princess Diana’ , Hydrangea macrophylla ‘French Cancan’, Hydrangea quercifolia ‘Great Gatsby’ , Hydrangea quercifolia ‘Jetstream’ .... En er zijn ook reeds enkele exemplaren van onze mooiste serrata en macrophylla zaailingen te verkrijgen in 3 of 4L pot . Interessant voor de verzamelaars !!

Pluimhortensia’s zijn populairder dan ooit en doen het goed in de zon en bij droge omstandigheden.

De Hydrangea paniculata (pluimhortensia) is populairder dan ooit en daar zijn goede redenen voor :

1. De paniculata heeft ,eens aangeslagen, minder water nodig dan andere soorten , dus beter droogteresistent.

2. Hij verdraagt ook zeer goed zon en verkleurt mooi op een zonnige standplaats

3. De pluimhortensia is zeer winterhard ( tot -30∞C en soms meer bij oudere exemplaren)

4. Hij heeft ook weinig of geen last van late lentevorst ( zoals dit jaar ) .

5. Bloeit op het nieuwe hout , dus zijn we altijd verzekerd van bloemen op voorwaarde dat er niet te laat gesnoeid wordt (snoei in maart of april )

6. Er bestaan tientallen variëteiten van klein (70cm ) tot zeer groot ( 2-3m ) en tal van tussenafmetingen schommelend rond 1,5m (na 7 jaar ).

7. En als leuk item wordt hij thans ook op stam aangeboden , een mooi alternatief voor wie zijn stamrozen wenst te vervangen (winterhard, ziekteresistent ) – varieteiten zijn o.a : Limelight , Phantom, Vanille Fraise

PANICULATA OP VOORRAAD IN DE KWEKERIJ :

Bij de kleintjes tot 1m – heb je o.a Bobo , Little Lime , Baby Lace en Dart’s Little Dot...

Bij de middenklasse tot 1,5m : Pinky Winky , Diamant Rouge (traaggroeiend) , Diamantino, Wim’s Red , Sundae Fraise ....

Bij de hogere 1,5 tot 2m en meer : Phantom , Silver Dollar , Limelight , Vanille Fraise, Fraise Melba , Polar Bear , Kyushu , Great Star, 'Candle Light', enz....

Macrophylla’s in de zon

Ongetwijfeld verkiezen ze allen een plaats in de halfschaduw , met enkele uren ochtend -of avondzon , maar het is geen exacte wetenschap.

Onze ervaring leert dat wel wat macrophylla’s en serrata’s een plaats in de volle middagzon met succes overleven , op voorwaarde dat ze voldoende water krijgen en dat ze slechts een beperkt aantal uren aan deze middagzon bloot staan.

Bij ons in de tuin staat de serrata border in volle zon van 12u tot 16u , maar heeft voordien en nadien geen zon.

Ook in de tuin staat een Lanarth White , Jean Varnier , Beaute Vandomoise, Blaumeise, Anneke in de volle middag zon , een 3 tot 4 uur , maar weerom voordien en nadien geen zon .

Net als bij de mensen zijn er dus ook hortensia’s ( macrophylla en serrata) waarvan de bloemen en bladeren best wat meer zon aankunnen , dus meer dan 3-4uur !

Vb. – Royal Red , Alpengluhen , Xian , Bodensee, Red Baron, Cote d’Azur ,Tevere...

Habitus (groeiwijze ) in de zon is steeds compact, gedrongen , de planten beschermen zich op deze wijze tegen teveel nodeloze verdamping via de bladeren . Dus blijven ook minder hoog en breed dan op een schaduwrijkere plaats , wel zullen ze onder extreem warme en droge omstandigheden iets vroeger uitbloeien en in herfstkleur komen te staan.

Hittegolven met temperaturen boven 30°C kunnen soms schade aan blad en bloem berokkenen, preventief kan je op deze dagen de planten beschermen met parasol of een lichte doek over te leggen tijdens de heetste uren van de dag !

Serrata's in het gewijzigde klimaat ( droog en zeer warm) :

De kleinere , fijnere variëteiten hebben het tijdens de opeenvolgende 3 hittegolven flink te verduren gehad, toch zijn er enkelen die er mits veel watergift bovenuit steken. ‘Blue Deckle’ (nu weer nieuwe bloemen aan het maken ), ‘Blue Bird’ , ‘Autumn Fire’ , ‘Grayswood’ , ‘Intermedia’ , ‘Shiro Gaku’ (hybride) , ‘Pretty Baby’ enz... Maar uiteraard is het maximaal haalbare een halfschaduw standplaats.

Keuze : nu planten met nog nieuwe frisse bloemen kopen.. of zonder bloemen ?

Laat bloeiende paniculata (pluimhortensia’s) vormen gÈÈn probleem, door hun goede winterhardheid zullen ze de komende winter probleemloos overleven. Anders is het met macrophylla (bol & vlakschermig) en serrata gesteld.

In tal van verkooppunten worden nog steeds duizenden, frisse nu bloeiende hydrangea macrophylla aangeboden die tot begin november er prachtig zullen uitzien .

Deze planten zijn echter niet voorbereid op de winter ,ze hebben tot eind van de lente in een frigo gezeten, ze zijn niet afgehard en zullen een strenge winter meestal niet overleven .

Wie het toch niet kan laten om zo’n plant aan te schaffen doet er best aan deze nu niet in volle grond te planten , maar op een beschutte plaats in pot te overwinteren en pas volgende lente uit te planten . Hou er wel rekening mee dat de kans dat je volgend jaar (veel) bloemen hebt aan deze planten beduidend kleiner is.

Wij kiezen er op de kwekerij voor om u een uitgebreid gamma variëteiten aan te bieden die nu niet of nauwelijks bloeien , maar volgende zomer aan iedere twijg een bloem zullen krijgen . Deze jonge planten in 3 , 4, 5 L pot zijn, diverse malen ingesnoeid om mooi bossig te ogen en bovendien goedkoop in aanschaf.

Serrata en macrophylla beschikbaar op de kwekerij (niet in bloei of in uitbloei staand) :

serrata : Amacha, Autumn Fire , Blue Bird, Blue Deckle, Cap Sizun, Dwarf White, Grayswood, Odoriko Amacha, Nadeshiko Gaku, Shiro Gaku, Tokyo Delight, Warabe...

macrophylla : Alaska, Alpengluhn, Anneke Sterken, Beauté Vendomoise,Belle Seduction, Blaue Donau, Bodensee Cote d'Azur, Dancing Snow, Dart's Songbird, Etoile Violette, Faustin Travoullion, Gertrud Glahn, Kardinal, Klaveren, Koria, Libelle, Mariessii Perfecta, Merveille Sanguine, Mirai, Miss Saori, Nizza, Pia, Princess Diana, Royal Red, Red Baron, Rothschwanz, Tovelit, Tricolor, Venedig, Veitchii, You& Me 'Forever', Xian, 'You& Me Love', 'You & Me Romance, Wudu, Vanilla Sky, Zorro ....

Tips voor deze herfst :

*Gebruik bij de aanplant van planten :Terracottem of Aqua perla , deze bodemverbeterings middelen verhogen sterk het vocht vasthoudend gehalte van je bodem !

Ook bij bestaande aanplantingen kan het helpen om enkele gaten rond de kluit te boren (met grondboor) en dan een dosis terracottem in het plantgat te doen en aarde er bovenop, met zo’n 3 gaten rond je plant , zal deze volgende zomer veel minder dorst hebben (de wortels gaan zich immers rond deze vochtigere plaatsen nestelen ).

*Verbeter de bodem door een laag compost toe te voegen

* Vul je schorslaag wat aan ( verteert immers na enige tijd) zodat de bodem beter afgedekt is en minder verdamping mogelijk is.

* Inspecteer je druppelslangen , kijk of alle gaatjes nog water afgeven of schaf er nog enkele extra aan, zodat watergeven geen vervelend karwei wordt.

* Vanaf midden oktober kan je eventueel ook hydrangea’s (serrata, macrophylla) die het te lastig hebben op een zonnige plaats, gaan verplanten en op die plaats bv. pluimhortensia’s zetten.

Planten die in de herfst geplant worden , zullen vele maanden hun wortelgestel kunnen ontwikkelen voor de komende zomer er aan komt en dus beter groeien, vandaar het spreekwoord dat planten in de herfst een jaar voorsprong geeft !

 

Openingsuren - dagen.

U bent opnieuw van harte welkom op de kwekerij op dinsdag , zaterdag en zondag – op donderdag zijn we steeds gesloten. Andere dagen langskomen kan mits voorafgaandelijke afspraak. Onze openingsuren zijn nog steeds van 9u tot 18u.

Planten aan huis leveren zal vanaf nu beperkt worden tot één dag om de veertien dagen, omwille van het vele werk op de kwekerij en de vele uren tijdverlies in de dagelijkse files vooral rond Antwerpen en Brussel. Maar vanaf nu , loont het echt reeds de moeite om ons zelf een bezoekje te brengen , alles staat immers mooi in herfstenue, ook in de volle grond !

HydrangeamacrophyllaNizzaBlauw
HydrangeamacrophyllaKORIAbloemcloseupvn

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

Hydrangea soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea integrifolia

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem)

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata

Hydrangea -index -fotogalerij

HydrangeamacrophyllaXiantweedehelftaugustusvnn
HydrangeamacrophyllaRoyalReddieprodebloemen
HydrangeapaniculataWimsRedredcolour
boerenhortensiavanillaskye

H.paniculata 'Wim's Red'

Hydrangea macrophylla Vanilla Sky'

Hydrangea macrophylla 'Adria' closeupbloemlocHydrangeum
HydrangeaserrataAutumnFireherfstkleurenvn
ZLBlueMoonZL1BlueDeckle
HydrangeamacrophyllaTeverebloeivnn
item9
item13
HydrangeaserrataBlueDecklejuniVNN
HydrangeaxserrataShiroGakubloeibijenvriendelijk
HydrangeaserrataBeniTemaribeginjuli
HydrangeamacrophyllaDrapsWonderbloeibeginseptembervn
item12
Hydrangea_ macrophylla_'Beaute_Vendomoise'_large _flower_closeup_vnn
HydrangeamacrophyllaGertrudGlahnlilarozevioletblauwebloembollen
Hydrangea serrata 'Odoriko O Amacha'
macrophylla 'Amethyst' Detail bloem15sept
HydrangeamacrophyllaDartsSongbirdopenenfertielebloemvnnn
HydrangeamacrophyllaYouMeForever
HydrangeaserrataOamachatheehortensiatuinAjisaicloseup
Hydrangea_macrophylla_'Cassiopee'_closeup_vnn_tuin_Dirk Staels
HydrangeaserrataKuroHimebloeiwijzevnnn
HydrangeaserrataKiyosumirodeuitbloeivnn2

Hydr. serrata 'Autumn Fire'

Hydr. serrata 'Blue Moon'

Hydr. serrata 'Shiro Gaku'

Hydr. serrata 'Blue Deckle'

Hydr. macr. 'Tevere

Hydr. serrata 'Warabe'

Hydr. serrata 'Kiyosumi sawa'

Hydr. serrata 'Kuro Hime'

Hydr. 'You &Me Forever'

Hydr. serrata o'Amacha'

Hydrangea 'Cassiopee' = 'Tambour Major'

Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn'

Hydrangea serrata 'Odoriko o Amacha' - theehortensia

Hydrangea macrophylla 'Dart's Songbird'

Hydrangea macrophylla 'Draps Wonder'

Hydrangea macrophylla 'Beauté Vendomoise'

Hydrangea macrophylla Nadeshiko Gaku'

Hydrangea macrophylla 'Cote d'Azur'

Dirkinbasis

Hydrangea mac.'Xian'

Hydrangea macrophylla 'Koria'

Hydrangea macrophylla 'Nizza'

HydrangeapaniculataPinkyWinkyrodeherfstkleurenvn

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'

HydrangeapaniculataLittleLimesynJane1

Hydrangea paniculata 'Little Lime' syn. 'Jane'

HydrangeapaniculataBobovn

Hydrangea paniculata 'Bobo' , dwergpluimhortensia

DiamantRougepluimhortensia

Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'

WEB